söndag 13 januari 2008

Två konferenser i Sälen och en pudel

På Folk och Försvars rikskonferens i Sälen pågår två parallella konferenser: En i konferenssalen och en i korridorerna.

Vid den förstnämnda behandlas i skrivande stund säkerhetspolitik i ett EU-perspektiv (Margot Wallström och Cecilia Malmström). Vid den sistnämnda avhandlas Försvarsmaktens ekonomi, i alla fall fram tills i morgon då försvarsministern står på programmet och frågan lyfts in även på scenen i Sälen.

ÖB, Håkan Syrén, fick hålla presskonferens under eftermiddagen. Försvarsmakten insåg att han var tvungen att kommentera gårdagens SvD-uppgifter om ekonomin. Det går inte att vänta med det fram till tisdag, då han står på programmet.

ÖB och Försvarsmakten har försatt sig själva i en ganska konstig situation. Håkan Syrén har upprepade gånger under många år uttryckt att myndigheten saknar nödvändig politisk styrning i avgörande frågor. När nu svårigheterna med att få 2008 i ekonomisk balans har exploderat i ansiktet på alla de som egentligen har -eller borde ha- vetat om det under lång tid (även om inte beloppen varit kända, det får man läsa om i tidningen), gör Försvarsmakten rakt av en pudel.

På ett sätt är det bra; det finns goda skäl att kritisera Försvarsmakten för sin fortsatta oförmåga att kalkylera kostnader på ett sätt som stämmer överens med verkligheten. Detta måste naturligtvis myndigheten ta på sig.

Men samtidigt hade det varit ett utmärkt tillfälle för ÖB och myndigheten att peka på de grundläggande strukturella frågor som ytterst ligger bakom den uppkomna situationen.

Och att dessa grundläggande frågor hör till politikens ansvarsområde. Och om man inte på allvar tar dessa frågor fortsätter man baxa problemen framför sig, med återkommande panikstopp i verksamheten och årligen återkommande ekonomiska kallduschar.

Försvarsberedningen, Genomförandegruppen, Pliktutredningen, Försvarsmaterielstrategin och den svenska strategin för internationella insatser m.m. måste kokas ihop till en kraftfull enhet inför höstens proposition. För att detta i sin tur skall bli något som utgör -också i praktiken- ett styrinstrument för myndigheten, krävs självinsikt på den politiska nivån om att man har ett delansvar för Försvarsmaktens ekonomiska situation.

Försvarsmaktens pudel kan lätt användas som ett välkommet verktyg för alla de som helst pekar på någon annan, när det kommer till kontroversiella och obehagliga beslut. Det finns nog de som lutar sig tillbaka nu, säger "vad var det vi sade" och låter sig nöjas med det.


Anm. Under eftermiddagen har ytterligare en aktuell händelse letat sig in i Sälen, då svenskar har blivit beskjutna -men tack och lov klarat sig- i Afghanistan. Detta fick ÖB naturligtvis också kommentera.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt.

Kalle

Anonym sa...

Visst finns det ett ansvar på den politiska nivån. Men allvarligt talat - hur ska den politiska nivån kunna ta det ansvaret när försvarsmakten gång på gång gör felaktiga optimistiska kostnadsberäkningar och tydligen saknar koll på relativt elementära saker?

En generaldirektör för vilken annan myndighet som helst hade fått sparken för det som nu hänt i försvaret. Man börjar nästan misstänka att de silkesvantar med vilka försvaret har behandlats i detta avseende är en av orsakerna till att man inte skärpt upp sina rutiner vad gäller ekonomistyrningen. Man vet att om man säger "Oj, det blev dyrare än väntat!" så får man nya pengar eller "Oj, det blev lite fördröjt!" så får man lite mer tid. Så kan man väl inte få bedriva en viktig verksamhet, i alla fall inte år efter år?

Det är som om försvaret skulle säga "oj, vi missade att man behövde ha ökenkamouflage på skyddsvästarna i Afghanistan!" eller "oj, NBG behöver helikoptrar!".

Men just ja, det där har man vist redan gjort... Det känns liksom inte helt proffsigt skött, milt uttryckt. Men det jobbiga är att försvaret faktiskt har en massa bra folk och kan göra en massa bra nytta både hemma och internationellt - men det känns som om administrationen är en inre fiende som det tar oerhört mycket tid och kraft att nedkämpa...