måndag 14 januari 2008

Ris och ros

Idag var det försvarsminister Tolgfors tur att äntra scenen i Sälen. Han gjorde ett bra framträdande och höll ett tal som både förtjänar ris och ros. Det positiva först:
  • Betoningen på Östersjön och de miljö- och engergipolitiska utmaningarna, samt behovet av samverkan mellan Östersjöns strandstater.
  • Rysslandsbilden.
  • Synen på internationella insatser och omöjligheten att skapa fred med militära medel. Tolgfors framhöll behovet av samlade insatser och konstaterade att en "exitstrategi måste finnas från början".
Negativt:
Vad betyder det att "dubblera utlandsstyrkans förmåga"? Tolgfors slirar på den målsättning om 2000 personer i internationell tjänst som de borgerliga partierna har utlovat. Nu talas det om att "antalet soldater är ett sätt att mäta detta (ambitionsnivån) på". Ministern tar korvetten till Libanon som ett exempel på en insats med stor effekt som samtidigt inte omfattar många personer, liksom MEDEVAC-helikoptrar.

Visst är det på ett sätt sant, antalet personer som sänds ut är inte det enda måttet på ambitionsnivån.

Men, jag anar att man håller på att bygga upp en strategi här, för att undkomma målsättningen om 2000 personer, inte minst utifrån rådande ekonomiska läge.

Om man tänker sig att leverera nyckelkompetenser -inte sällan avancerade materielsystem- som svenskt huvudnummer (vilket i sin yttersta konsekvens, om man anlägger det perspektivet över alla "industritunga" nationer, leder fram till att det är upp till utvecklingsländer att bidra med marktrupp), leder det till en rad moraliska och etiska frågeställningar.

Denna tendens måste bevakas av alla oss som ser risken för att den uppkomna ekonomiska situationen används som en murbräcka för de som anser att försvaret skall tillbaka till de svenska mobiliseringsförråden. Samt de intressen som gärna ser att Sverige främst skickar svensktillverkade materielsystem till det internationella skyltfönstret.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det jag reagerade på är detta mantra om att Försvaret ska köpa mer matrial Off-the-shelve och utveckla mindre för eget behov. Trots detta påbud som både Tolgfors och Odenberg rablat sedan de tillträdde, så ser vi knappt någon effekt i praktiken: Regeringen godkänner både JAS-paketet som innefattar vidareutveckling för över 4 miljarder, mer pengar till nEUROn och utvecklandet av en ny Ubåt, som inte lär vara direkt billig. Mest nöjd över det senare beslutet är dock de tyska skattebetalarna. Kockums som såklart fick ordern för utvecklingen av den nya ubåten, och lika säkert som "amen" i kyrkan kommer få produktionsordern, ägs av tyska ThyssenKrupp Marinesysteme. Thyssen bygger även tyskarnas ubåtar och kommer självklart ta tillvara all teknisk utveckling som svenskarna finansierar, i bygget av den tyska ubåten.