torsdag 14 augusti 2008

Pang till Pakistan

Pakistan är ett av de fyra länder som har begärt offert på Saab Bofors Dynamics ”Bamse”. Från Karlskoga säger man att man är mycket optimistisk och tror att första exportkontrakt är påskrivet inom 18 månader.

Ekot rapporterade igår om Pakistans offertbegäran. De skriver att "Beställningar av luftvärnskanonen är mycket betydelsefull för företaget, en affär inbringar upp mot fyra miljarder kronor".

Är det över huvud taget möjligt med en svensk Bamse-export till Pakistan? Tja, luttrad över svensk vapenexporthistoria kan man väl anta att en eventuell affär skulle kunna trixas igenom den svenska exportlagstiftningen, så som den har kommit att tillämpas. Pakistan har redan Robot 70 så det skulle inte förvåna mig om man beskriver det som en slags"uppgradering" och därmed får det till en "följdleverans".

(Pakistan kom så sent som förra året med ytterligare beställningar av Robot 70 till ett värde av 300 miljoner kronor. Under 2007 exporterade Sverige försvarsmateriel motsvarande 679 mkr till Pakistan.)

4 kommentarer:

RA sa...

"Bamse" är inte någon "luftvärnskanon". Det är ett luftvärnsrobotsystem vilket du som ledamot av Försvarsberedningen borde veta. Om du inte vet att det är en viss skillnad mellan en kanon och en robot har du inte kompetens nog för att sitta i Försvarsberedningen.

/RA

Annika Nordgren Christensen sa...

...och Ekot har inte kompetens att sända nyheter....

Sorry, tog Ekots terminologi utan att reflektera så mycket över det. Har nu, för att inte fler läsare skall stötas av begreppsvalet, tagit bort "luftvärnskanon" i inlägget (förutom i citatet från Ekot).

Anonym sa...

...och du tror att din cred har ökat för att du erkänner att du rippar nyheter från Ekot som du inte fattar?

Starkt jobbat!

*NOT*

Annika Nordgren Christensen sa...

Jag citerade Ekot, framgår tydligt i inlägget, så någon "rippning" var det väl ändå inte fråga om :-)