måndag 23 mars 2009

NATO blir valfråga

Centerpartisterna i Stockholm har haft distriktsstämma. Ett resultat är att distriktet ställer sig positiva till ett svenskt medlemskap i NATO.

Inför valet 2006 sade högeralliansen att frågan om NATO-medlemskap inte var aktuellt under mandatperioden. Underförstått: Men vi måste bestämma oss för vad vi ska driva inför nästa val.

Jag har länge hävdat att det parti som hittills har bromsat en svensk anslutning inom alliansen, Centerpartiet, inte kommer att göra det nästa gång det bli aktuellt. Stockholmscenterns stämmobeslut är ytterligare ett tecken på det.

Tidigare har Magnus Andersson, CUF-ordförande, uttalat att ungdomsförbundet anser att Sverige ska utreda ett svenskt NATO-medlemskap.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, om det nu är som du säger att NATO blir en valfråga och att den borgerliga alliansen verkar vara eniga att det är vägen. Då säger du att den rödgröna alliansen säger nej till alla former av NATO anslutning.
Vill ni också förändra dagens samarbete med NATO eftersom skillnaden mellan dagens åttagande och medlemskap är snart kosmetisk.
Finns det en gemensam försvars säkerhetspolitik hos den rödgröna alliansen?

/Frojon

Annika Nordgren Christensen sa...

Hej Frojon,
Ja, den rödgröna alliansen säger nej till NATO-ansutning. Jag vet inte riktigt vad du menar med "Alla former"? Antingen är man med i NATO, eller så är man inte det. Det rödgröna samarbetet inom försvars-, säkerhets- och utrikespolitiken arbetas fram just nu. Det kommer att presenteras en valplattform, det vi gemensamt går till val på, i god tid inför nästa val.