måndag 15 december 2008

Radiotips!

Lyssna på P1, Vetandets värld, idag kl. 12:10 med repris 23:07. Inslaget går under rubriken "En fredligare värld":

"Sedan det kalla krigets slut har antalet krig och konflikter minskat markant; kanske har världen aldrig varit så fredlig i modern tid som nu.

Lotta Harbom arbetar med Uppsala universitets konfliktdatabas och säger att trenden är tydlig:

– Det har inte startats något nytt krig mellan stater sedan 2003 då USA invaderade Irak. En så här lång tid utan nya krig har vi inte sett sen 1946.

Professor Andrew Mack leder Human Security Report Project vid Simon Fraser University i Kanada. Han ser samma positiva trend – men också två stora risker:

– Den globala ekonomiska krisen kommer att få en förödande konsekvens för fattiga länder. Likaså kommer klimatförändringarna påverka jorden i Afrika söder om Sahara. Det är svårt att säga hur världen kommer handskas med problemen, men det finns en risk för ökade konflikter."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur definierar man då begreppet krig? Är det folkrättens definition av krig (vilket USA:s invasion av Irak möjligtvis skulle kunna betraktas som)eller någon annan? Om det inte är folkrättens definition av krig som avses så skulle jag gott kunna tänka mig åtminstone ett annat fall efter 2003. - Ta invasionen av Georgien till exempel...

/ Ola

Andersson sa...

De definerar Krig som FN definerar "Major Wars" dvs minst 1000 personer/år dödade. Vilket är en helt felaktig översättning/defination.