fredag 8 juni 2007

Västerås - gurkstaden

”–Vi bodde i en liten trea i Årsta med två katter och företaget hemma. Det började helt enkelt bli trångt. Alternativen var en lite större trea eller en pytteliten fyra, och dessutom ganska långt ifrån stan, säger Leyla Atak. Plötsligt såg de Västerås i ett nytt sken. Hus, skolor, trygghet och arbetsmöjligheter fanns ju där.

–Jag kan sköta det mesta av mitt arbeta via nätet. Vi bor väldigt centralt, men i Västerås är det aldrig några avstånd att tala om. Och man får så otroligt mycket mer för pengarna, ett hus på 250 kvadrat hade aldrig varit tänkbart i Stockholm. Alla andra kostnader är också lägre.”

Svenska Dagbladet skriver idag om de ca 900 stockholmare som varje år flyttar till Västerås. Ursäkta? Västerås?!

Jag känner igen mig i den intervjuande familjens överväganden, men för min familjs del föll valet på Falköping. Ett avgörande skäl till det är naturligtvis att jag har mina föräldrar och en härlig bekantskapskrets här, men det är också viktigt att det bara tar 2 timmar och 20 minuter att ta sig till Stockholm med X2000. Jag vet inte vad medianpriset för en friliggande villa i centralorten 2007 är här i Falköping, men det är en bra bit lägre än 2 300 000 kr (som det är i Västerås). Och det är nära till både Göteborg och Jönköping. Samt, om jag får säga det själv, oerhört mycket mer vackert än Västeråstrakten.

Kommunen bör per omgående ta fram en liknande karta, som den SvD presenterar i sin artikel, men med Falköping ställt i relation till Stockholms-, Göteborgs- och Jönköpingsområdet. Tänk om vi kunde få i alla fall 450 av de 900 stockholmare som väljer Västerås varje år, att istället välja Falköping. För att inte tala om alla göteborgare som vi borde kunna locka till oss.

Falköping - Center of the Universe

Varför inte? Det kan inte bli värre än andra cityslogans. Se bara:

"Västerås- gurkstaden"
"Du är välkommen även till Vårgårda"
"Kom i min famn - Söderhamn"
"Full fräs i Sotenäs"
"When in Europe don´t miss Skurup"
"Habo - Naturligtvis"
"Kommunen med stake" (Arvika)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte att du har varit i Västerås särskilt mycket, annars skulle du inte göra jämförelsen mellan en Västgötahåla som Falköping och det natursköna Västerås, Sveriges största insjöhamn som ligger inbäddad i det vackra öppna Mälarlandskapet, med slott, gyllene fält och ekdungar här och var. Dessutom en egen skärgård i Mälaren och 53 minuter till Sthlm med tåg. Hur skulle Falköping någonsin kunna matcha en stad med 136 000 invånare och egen flygplats? Med ost ?

Möjligtvis kan ni locka till er invandrare från Ulricehamn, Skara eller Kinnekulle.

Get real....

Anders sa...

"Haur man sitt Malme, haur man sitt varden."

För mig är det ett under att folk står ut på villamattor och i småstäder. Men det är väl det som kallas mångfald.

Som grön vill jag såklart att minska transporterna. Ur den synvinkeln är regionförstoringen sädär bra. Bor man i Västerås ska man jobba där och inte pendla till Stockholm. alltså är det GRÖNT att storstäderna växer.

Anonym sa...

Det där argumentet att det är nära till Stockholm från Falköping håller ju inte riktigt.

Nej, flytta till Örebro istället. Här är det nästan gratis att bo, och finare än i Västerås (men vi har bara en flygplats, men den kör lite charterflyg då och då). Dessutom får vi nu snart motorväg till Norge. Det blir ju härligt. Och motorväg till Västerås byggs också.

Anonym sa...

"Hårda bud i Mellerud", "Fagersta - Här får du livstid", "He som hänn he hänn hänna" (Malå). Inget slår "I love Hjo".

Alla slogans finns här: http://www.marknadsforing.se/artikel.php?visa=kommunslogans

För övrigt är Västerås en vedervärdig stad. Falköping är däremot jättetrevligt.

Anonym sa...

Du glömmer:
"Malmö - tredje rikets största stad" ;-)

www.youtube.com/watch?v=0djLA8bCiT0

Jens

Anonym sa...

Västerås-Gurkstaden har (tyvärr?) inte används på flera år. Det är "Västerås-Mälarstaden" som gäller nu.

Västerås är trevligt, alla borde flytta dit! :-)