onsdag 14 januari 2009

FN-mandat för insats i Tchad

Säkerhetsrådet beslöt alldeles nyss (ca klockan 16 svensk tid) att ge mandat för en fredsbevarande FN-insats i Tchad.

Svenska FN-förbundet anser att
Sverige sviker Darfur och Tchad om vi inte bidrar och efterlyser ett (nytt) svenskt truppbidrag till Tchad efter beslut om FN-insats i säkerhetsrådet i dag.

FN har som bekant svårt att rekrytera trupp till insatsen.

"– Insatsen är i högsta grad nödvändig, inte minst på grund av att Darfurkonflikten i Sudan har orsakat ett hårt flyktingtryck på grannländerna", säger Aleksander Gabelic, som är ordförande.

Sverige bidrog till EU:s insats i Tchad förra året. Nu är campen nedmonterad och truppen har åkt hem, sånär som på några svenskar.

"– Enligt vad FN-förbundet erfar vänder däremot Sverige Darfurflyktingarna ryggen och väljer att inte skicka trupp. Det är ett svek från regeringens sida", fortsätter Gabelic.

Svenska FN-förbundet krävde i en debattartikel på DN Debatt den 30 december att Sverige åter ska skicka trupp till Tchad.

1 kommentar:

Wiseman sa...

Precis som jag skrev som svar på en kommentar på min blogg igår har vi ju under 2009 20 st förband i högre beredskap än 3 år, 18 av dem i R90 eller mindre och 2 av dessa i R30. Det ska alltså inte vara något större problem att hitta ett förband att skicka, men att hitta pengarna blir nog ett större problem. Det är väl inte för inte som beslutet om strf 90 till Afghanistan togs efter nyår. Att hitta 20-25 outnyttjade miljoner i 2008 års budget gick nog inte.