fredag 6 april 2007

4,1 miljarder kronor

Ekot uppger idag att JAS-satsningen (som jag har skrivit om här förut) finns med i regeringens vårbudget och att ombyggnaden av 31 flygplan uppgår till 4,1 miljarder kronor. Det nya i denna nyhet är att kostnaden redovisas och att det faktiskt är i vårbudgeten satsningen presenteras, och inte i en särproposition - vilket hade varit det riktiga.

4,1 miljarder kronor.
4,1 miljarder kronor.

World Health Day infaller den 7 april. Målet med denna dag är att uppmana regeringar, organisationer och näringsliv att "Investera i hälsa, bygg en säkrare framtid". Under Försvarsberedningens Moskvabesök fick vi ta del av skrämmande siffror när det gäller spridningen av HIV/AIDS i Ryssland. När man tar del av vilka satsningar som görs för att motverka spridningen, framstår 4,1 miljarder än mer häpnadsväckande i relation till annat man kan göra för att öka säkerheten.

torsdag 5 april 2007

Oro Österut

Det var en mycket intressant resa till Moskva. Den senaste gången jag var där var i januari 2001. Det har hänt en hel del sedan dess. Gatorna i Moskva är inte bara packade med bilar, de är packade med bilar i sådan lyxklass att jag inte har sett maken någon annan stans i världen. De utslagna, gatubarnen, tiggarna ser man nästan inte till längre i centrala Moskva. De finns kvar, naturligtvis, men de är ”flyttade”.

Klyftorna mellan fattiga och rika är inte bara redan absurda utan de ökar dessutom. Samhället verkar vara genomkorrumperat. Sjukvård av den mest enklaste form tycks saknas för de som inte har pengar. HIV och TBC sprids med en ofattbar hastighet och miljöfrågor finns inte på dagordningen. Det går bakåt när det gäller MR och demokratiska friheter.

Allt detta ryms i en hotbild, men det är ingen militär hotbild.

Beredningens ledamöter, experter och sekretariat har nu att dra slutsatser av besöket och den information och de intryck vi inhämtade på plats. Det blir en utmaning och jag ser fram emot det.

Bilden är tagen vid ett möte med Federationsrådets säkerhets- och försvarskommitté.