onsdag 28 maj 2008

Från Tallinn till Riga

Dagen startade i Riigikogu och möte med det estniska Försvarsutskottet. Därefter möte med försvarsminister Jaak Aaviksoo (bilden till höger) och en trevlig lunch på residenset med ett antal kunniga och engagerade företrädare för den estniska tankesmedjan International Centre for Defence Studies. Därefter besökte vi Nato-centret för cyberförsvar innan vi klev på bussen till Riga (bilden till vänster).

Nu är det sen kväll i Lettland. I morgon är det fullt upp med möten under förmiddagen (försvarsministeriet, Saeimans försvarsutskott, utrikesministeriet). Sedan har beredningen internt sammanträde under eftermiddagen, innan det är dags att bänka sig i bussen igen för avfärd mot Vilnius, det sista stoppet på resan.

tisdag 27 maj 2008

TallinnSen kväll i Tallinn efter en intressant dag i Helsingfors. Vi tillbringade förmiddagen på Försvarsministeriet, åt lunch på den svenska ambassaden och tillbringade eftermiddagen tillsammans med regeringens arbetsgrupp för utarbetande av 2008 års säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse. Där diskuterades, utöver det nordiska samarbetet och strukturfrågor för våra respektive militära försvar, också IT-säkerhet och utveckligen i Ryssland.

På kvällen satte vi oss till rätta för sammanträde och textbehandling ombord på en båt i riktning mot Tallinn. I morgon skall vi träffa det estniska försvarsutskottet, försvarsministern, företrädare för en tankesmedja och besöka det nya Nato-centret för cyberförsvar innan avfärd mot Lettland och Riga.

Arbetet med beredningens rapport fortsätter. Vi jobbar oss sakta men säkert genom frågorna. Vissa saker går smidigt, andra saker tar längre tid. Det förankras, stöts och blöts, förhandlas och diskuteras ständigt i olika konstellationer. Det är beredningens sätt att jobba, man testar argument på varandra, ryker ihop, hittar gemensamma intressen, uppfinner något nytt och alldeles strålande - tills dess att någon skjuter hål på det och man får börja om. Det är dynamiskt och alla är djupt engagerade.

Bäst och sämst just nu

Bäst: Att vi är samlade under slutfasen av arbetet under många dygn, så att man inte behöver avbryta mitt i en svår fråga och inte ses förrän nästa sammanträde. Att alla bjuder till (ledamöter som experter) och verkligen anstränger sig för att komma framåt samt att ingen har en orubblig agenda utan förmår lyssna och ta till sig goda argument.

Sämst: Att man inte riktigt kan vara säker på hur regeringen behandlar beredningens kommande rapport (hur kommer rapporten viktas mot andra underlag och Försvarsdepartementets egna analyser?), att regeringspartierna kunde vara lite bättre koordinerade och sammanpratade (det hade underlättat) och att jag har varit borta länge hemifrån och längtar hem!

Bilden till höger visar UD:s expert Andreas Ekengren i samspråk med Sveriges ambassadör i Finland, Eva Walder-Brundin. Bilden till vänster är tagen under sammanträdet i båten påväg till Tallinn. Från vänster: Försvarsdepartementets expert HC Hagman, ledamöterna Staffan Danielsson (c), Håkan Juholt (s) och Gunilla Wahlén (v).

söndag 25 maj 2008

Kirkenes
Försvarsberedningen är nu i Kirkenes, i morgon bär det av mot Ivalo för vidare transport till Helsingfors. Här i Norge får vi bland annat påtagliga och skrämmande beskrivningar av miljösituationen, klimatförändringarnas konsekvenser och dess säkerhetspolitiska kopplingar samt en analys av Ryssland som är viktig att höra.

Vi fortsätter att kombinera resan med rapportarbete och under halva dagen idag har vi brottats med bland annat personalförsörjningsavsnittet.

(Den högra bilden är tagen under beredningens sammanträde i St Petersburg. Den vänstra bilden visar den norske statssekreteraren Espen Barth Eide)