måndag 2 juni 2008

Sista kurvan innan upploppet


Försvarsberedningen lämnar sin rapport fredagen den 13 (ha ha, jag vet vad ni tänker!) och sammanträder så det står härliga till de kommande veckorna. Det betyder att det blir lite sparsamt med inlägg här på bloggen den närmaste tiden. Jag lägger upp en av mina Jan Stenmark-favoriter. Om det har något med beredningens arbete att göra? Inte det minsta.

(Ursäkta den minimala texten. Det står: "Jag fattade fortfarande inte att jag faktiskt rymt från hela skiten.")

söndag 1 juni 2008

Från Vilnius till Falköping
Vår dag i Vilnius inleddes med briefing på ambassaden och sedan samtal med Säkerhets- och försvarsutskottet vid Seimas (bilden till höger).
En av simultantolkarna hade en lite speciell språkmelodi, hennes sätt att uttala Sovjetunionen var fantastiskt roligt; SovjetUUUNNNiooon...

Efter det hade vi 30 minuter på oss att shoppa någon sak att ta med sig hem innan lunchen med vice försvarsminister och vice utrikesminister (bilden i mitten).
Därefter följde ett beredningssammanträde (bilden till vänster) och hemresa till Sverige igen sen eftermiddag.

Från Riga till VilniusI Riga träffade beredningen bland andra överbefälhavare brigadgeneral Juris Maklakovs (bilden till vänster tillsammans med ordf. Karin Enström (m)). Vi mötte också Saeimans försvarsutskott och innan dess att dagens beredningsmöte tog sin början (bild en till höger) var vi vid utrikesministeriet.
Efter beredningens interna möte satte vi oss på nytt i en buss, denna gången med destination Vilnius. Man kan lösa ut många svåra frågor under en lång busstransport. Bilden (i mitten) visar när Håkan Juhult (s) försöker övertyga Else-Marie Lindgren (kd) och Michael Moore (Försvarsmaktens expert) om något.

Klockan var 00.20 när vi klev av bussen vid hotellet. Trots den sena timman möttes vi upp av Kristian Bouveng som är tillträdande försvarsattaché vid Sveriges beskickning i Vilnius med sidoackreditering i Warszawa.