lördag 6 september 2008

Nordostpassagen ligger öppen!

Det här är ett larm som borde trumpetas ut så högt att alla försvars- och säkerhetspolitiskt engagerade, ansvariga och intresserade hör:

"Nordostpassagen låg inte ens öppen förra sommaren, när istäcket hade krympt med 40 procent jämfört med när satelliterna började mäta på sjuttiotalet. Nordvästpassagen, på andra sidan Grönland, har redan varit öppen i en dryg vecka. De sista hindren i den djupare grenen av Nordvästpassagen, Parrykanalen, beräknas vara bortsmälta nu i dagarna.

Förra årets avsmältning var så extrem att många forskare misstänkte att det var en tillfällig avvikelse. Så verkar inte vara fallet. Nu talar klimatforskare om att klimatet i Arktis har passerat en vändpunkt. Istäcket har smält så mycket att det inte kan repa sig. Även om isen växer till sig under vinterhalvåret kommer den att bli allt mindre på sommarhalvåret. Den tunna, ettåriga isen smälter snabbare än tjock, flerårig is. Det svarta öppna havet suger åt sig mer värme från solens strålar än vit, snötäckt is.

Den här dramatiska avsmältningen finns inte med i de modeller som FN:s klimatpanel IPCC sammanfattade förra året. De räknar med en betydligt beskedligare smälthastighet.

Nu rapporterar också svenska forskare om att Sibiriens tundra och havskust har börjat läcka den kraftfulla växthusgasen metan. Den rysk-svenska expeditionen ISSS08 har registrerat förhöjda halter av metan på flera ställen längs östra Sibiriens kust.

Ryska forskare har observerat det här de senaste fem åren. Men deras rön finns inte heller med i FN:s klimatpanels senaste sammanfattning. Där står att det finns en risk att Sibiriens metan börjar läcka, men att observationer saknas än så länge. Verklighetens klimatförändring verkar alltså gå snabbare än modellerna och forskarnas sammanfattningar har sagt, åtminstone i Arktis."

Jag konstaterar att framtiden redan är här. Och jag undrar hur det påverkar de säkerhetspolitiska analyser som institutioner, organisationer, myndigheter och regeringskanslier runt om i världen producerar?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta ställ dig i klimathysteri-kön. Trodde du var bättre än så. Kolla upp dina fakta istället. Gå till http://nsidc.org/ där får du facit. Istäcket är betydligt större i år än förra året. Bara för att DN skriver att något är på ett visst sätt så behöver det inte vara så.

Annika Nordgren Christensen sa...

http://nsidc.org/arcticseaicenews/2008/082608.html

Unknown sa...

Replik till Magnus: Om DN skriver något, MÅSTE man kolla fakta bakom. Man har all anledning att misstänka faktafel.
Om det sedan är Bojes som skriver kan man vara SÄKER på att det är baserat på faktafel. Som i det här fallet. Helt patetiskt.

Anonym sa...

Precis. Och länken visar ganska tydligt att istäcket är större i år än förra året. Du kan själv leta fram en bild från motsvarande tid förra året och jämföra med årets så ser du tydligare vilka områden det gäller.

Men poängen var. Allting verkar enligt media vara värre men i själva verket bättre än förra året men en sådan nyhet säljer ju inga lösnummer.

Anonym sa...

Titta här:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,770864-2,00.html

Är det sant? Har det varit isfritt förut? Titta nog på datumet. Tydligen var det lika varmt och lite is 1937-38 som idag... märkligt. Vi som sprutar ut så mycket koldioxid.. ja jag är ironisk.